Na svatého Martina přichází čas pro typickou staročeskou pochoutku s knedlíkem a se zelím.

                                                                                                                             

Suroviny pro 4–6 osob                                                                        husa na pekáči
husa (nejlépe z domácího chovu- našehoUsmívající se)
sůl 80g
barevný pepř 20g
čerstvý tymián 6 – 7 snítek
celý kmín 20g
červené víno 0,3l
voda 0,2l
lesní med 100g

Očištěnou husu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem a kmínem, přidáme tymián, přelijeme lesním medem, který nepatrně zahřejeme, aby se nám s ním lépe pracovalo. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem a vodou a necháme v lednici alespoň 12 hodin odležet.
V předehřáté troubě pečeme nejprve cca 20–25 minut v otevřeném pekáči na 200°C, poté přiklopíme a pečeme 2 hodiny na cca 165°C. Během pečení husu přeléváme, popřípadě i občas podléváme dle chuti a potřeby vodou či vínem. Ke konci pečení husu odklopíme, abychom docílili zlatavou kůrčičku. Jestliže chceme, aby husa byla šťavnatá, pečeme ji v pekáči nejprve na jednom boku a pak na druhém.